perjantai 19. lokakuuta 2012

Karibialainen dieetti

En aio siirtyä dieetistä toiseen, en missään tapauksessa. Pikemminkin olen sitä mieltä tämän lokakuulaihdutuksen paremmalle puolelle päästyäni, etten laihduta ehkä enää ikinä. Laihduttaminen on niin tuskallisen syvältä, että olisi parempi, jos oikeasti sisäistäisin ranskatarten tavan syödä lihomatta. On ärsyttävää, että koko tämä naisenelämä menee siihen, että pohdin, minne kehtaan mennä missäkin vaatteessa. Karibialainen dieetti kuulosti siitä luettuani vain niin mukavalta, että ajattelin kirjoittaa siitä tänne muutamia huomioita, jotta voisin yhdistää niitä kohta alkavaan loppuelämän kohtuuajatteluun.

- Karibian alueeseen kuuluvat Bahamasaaret sekä Länsi-Intian saaristo, johon lukeutuvat Kuuba, Jamaika, Dominikaaninen tasavalta, Haiti ja Puerto Rico sekä pikkusaaria.
- Alue on kansojen ja kulttuurien sekoitus, mikä leimaa ruokaperinnettä.
- Kiinnostavaa karibialaisesta dieetistä kertovassa artikkelissa on huomio, että tutkimusten mukaan ruoka-aineiden yhdistelmillä tai proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen suhteilla ei ole ratkaisevaa merkitystä siihen, miten painonhallinnassa käy pitkällä aikavälillä. Siksi määrä varmasti ratkaisee laatua enemmän. Toisaalta on totta sekin sanonta, että olet mitä syöt. Jos tahdon voida hyvin, syön varmasti mieluummin kasviksia ja hedelmiä kuin pelkkiä pullia ja keksejä.
- Karibian dieetissä on kyseessä ennemminkin asenne kuin kiellettyjen ja sallittujen ruokien lista.
- Karibian dieetissä on tärkeää, ettei koe jäävänsä jostain paitsi, vaan vaihdetaan vain ruoat kevyempiin mutta yhtä maukkaisiin.
- Ensimmäinen ja tärkein askel karibian dieetissä on einesten, vakuumipakkausten ja mikroaterioiden jättäminen kauppaan. Sen sijaan ostetaan tuoretta ja käsittelemätöntä ruokaa ja valmistetaan ruoka alusta asti itse. Kun ruoat ovat yksinkertaisia, niiden valmistukseen ei mene liikaa aikaa.
- Karibian dieetissä syödään vähemmän aterioita kuin nykyään suositellaan, siis vain aamiainen, lounas ja päivällinen. Tämä on sama kuin ranskattaren ruokavaliossa. Välipaloja ei harrasteta. Raskaan liikunnan jälkeen voi kuitenkin syödä esim. hedelmän ja pähkinöitä.
- Karibian dieetissä syödään, kunnes olo on kylläinen. Tätä en aio noudattaa, sillä ranskattaren ruokavaliossa syödään vain melkein tarpeeksi, ja se on toiminut minulla hyvin. Psyykkinen totuttelu kevyempään oloon ruokailun jälkeen vain vaatii aikansa.
- Karibian alueen ruokapyramidin pohjana ovat viljatuotteet. Sinne kuuluvat myös pavut, linssit ja herneet. Jos haluaa välttää liikoja hiilihydraatteja, palkokasvit ja linssit voivat korvata myös riisin, perunan tai pastan.
- Karibian keittiössä suositaan myös yhdistelmälisäkkeitä, esimerkiksi riisiä, kasviksia ja papuja. (Tämä lisäke riittäisi minulle hyvin ateriaksikin).
- Kasviksia ja vihanneksia nautitaan monipuolisesti ja paljon, 3-5 kourallista joka päivä. Kasvikset valitaan sesongin mukaan.
- Hedelmiä syödään 2-4 annosta päivittäin.
- Ruokavaliossa syödään mahdollisimman monen värisiä kasviksia ja hedelmiä joka päivä, jotta antioksidanttiannos maksimoituu.
- Proteiininlähteenä karibialaiset suosivat kalaa ja mereneläviä. Kalaa, kanaa tai harvoin käytettyä punaista lihaa syödään joko lounaalla tai päivällisellä, mutta ei  molemmilla. Muilla aterioilla proteiinia saadaan kananmunasta, palkokasveista ja juustosta. Tämä sopii minulle kasvissyöjänä paremmin kuin hyvin.
- Karibialla syödään maissi- ja palmuöljyä, mutta meillä pohjolassa rypsiöljy on rasvahappokoostumukseltaan parempi valinta. Karibialaiset saavat hyvää rasvaa lisäksi pähkinöistä ja avokadosta.
- Mausteet ovat tärkeitä karibialaisessa ruokavaliossa, esim. curry, kaneli, inkivääri, valkosipuli, timjami, sipuli, sitruunamehu, chili ja kookosmaito.
- Netistä löytyy valtava määrä karibialaisia reseptejä, mutta niiden kanssa täytyy olla tarkkana, jos tahtoo syödä kevyesti: kannattaa valita reseptejä, joissa maku ei synny uppopaistamalla vaan tuoreista raaka-aineista, kasviksista, yrteistä ja mausteista.
- Karibian dieetissä terveyteen vaikuttavat suolan saannin rajoittaminen, runsas kasvisten käyttö sekä pehmeiden rasvojen ja kokojyväviljatuotteiden suosiminen.
- Karibian ruokavalion pehmeät rasvanlähteet: pähkinät, avokado ja kala parantavat suojaa sydäntauteja vastaan.
- Säännöllinen palkokasvien nauttiminen tuo ruokavalioon arvokkaita antioksidantteja ja kuituja, jotka auttavat madaltamaan verenpainetta ja ehkäisemään suolistosyöpää. Vähärasvaiset pavut sopivat korvaamaan nopeita hiilihydraatteja, sillä ne pitävät pitkään kylläisenä.
- Tulisten mausteiden runsas käyttö auttaa kontrolloimaan syömisen tarvetta ja voi hieman kiihdyttää aineenvaihduntaa.
- Karibian dieetti tiivistettynä: syö tuoretta, puhdasta ja käsittelemätöntä. Älä syö väkisin mitään, mistä et pidä. Syö nälkääsi sen verran kuin tarvitset, mutta älä napostele. Ulkoile ja harrasta paljon arkiliikuntaa.

Karibian ruokia ovat esim.
- hedelmät sellaisenaan aamiaiseksi ja jälkiruoaksi mutta myös salaattien joukossa ja mausteisina hedelmäsalsoina
- eksoottisia hedelmiä mutta tietenkin myös sesongin mukaan kotimaisia
- viipale tuoretta ananasta, papaijakuutiot maustamattoman jogurtin kanssa, mangosmoothie
- banaania esim. treenin jälkeen palautusruoaksi
- kookoksella ja chilillä maustetut sosekeitot
- kurpitsat, munakoiso, paprika, bataatti
- ruoanvalmistuksessa ja salaatissa kasviöljyä, leivälle esim. avokadosta valmistettua guacamolea tai avokadoa sellaisenaan.
- tyypillinen karibialainen annos: pala kuumalla kuivalla pannulla paistettua tai grillattua kalaa, porsasta tai kanaa, lisäkkeenä kasviksia ja riisiä.
- kasviksista ja kalasta voi rakennella mitä erilaisimpia patoja ja muhennoksia mausteilla höystettynä.

Siinä pähkinänkuoressa. Herkullista, eikö totta? Minusta ainakin karibialainen ajattelu istuu hyvin ranskalaiseen, joten aion liittää tästä aineksia tulevaan ruokafilosofiaani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti