torstai 20. syyskuuta 2012

Baileys-jäätelö ja muut ihanat kotijäätelömaut

Aion laittaa blogiini myös ruokaohjeita. Mikä olisi sopivampi ensimmäinen resepti tällaiselle nautiskelijalle  kuin jäätelönvalmistusohje. Olen tehnyt itse jäätelöä jo pitkään, mutta tänään tein ensimmäistä kertaa vaniljajäätelöä. Ennen en ole tehnyt sellaisia makuja, joita saa kaupastakin. Olen keskittynyt enemmänkin sellaisiin makuihin kuin baileys, pistaasi, kookos ja tähtianis. Nyt olen herännyt miettimään teollisten tuotteiden sisältämiä lisäaineita ja siksi tein vaniljajäätelönkin tänään itse. Tämä ohje on sellainen, jolla saa oikeasti rakenteeltaan hyvää jäätelöä. Ne jäätelökoneiden ohjeet eivät ole mistään kotoisin. Mutta jäätelökone, se on sen sijaan loistava apuväline, sillä muuten joudut sekoittelemaan massaa tunnin välein sen jäätyessä pakastimessa. Mutta, ohjeeseen:

Jäätelön perusohje


2 dl kuohukermaa
3 dl kevytkermaa tai täysmaitoa (itse teen 5 dl:sta kevytkermaa, mutta tulos ei ole niin kermainen)
1-1,5 dl sokeria (riippuen siitä, kuinka makea on makuaine, jota jäätelöön lisäät)
3-5 kananmunan keltuaista (mitä enemmän, sen samettisempaa jäätelöä)

Makuaine (jokin alla olevista vaihtoehdoista):

0.5-1 dl hilloa
1 appelsiinin mehu ja raastettu kuori
0,5 dl pähkinärouhetta
0,5 dl toffeemurusia
0.5 dl vahvaa kahvia
2 dl jogurttia (+makuaine)
100 g hedelmiä tai marjoja (kannattaa marinoida alkoholissa, jotta hedelmät eivät jäätyisi pakastimessa kivikoviksi)
0,5 dl Baileys-likööriä

Valmistus:

1. Sekoita kermat keskenään ja kiehauta kattilassa. Sekoita keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi teräskulhossa.
2. Kaada kuuma kermaseos keltuais-sokerivaahtoon koko ajan vatkaten.
3. Kiehauta vettä hieman teräskulhoa pienemmässä kattilassa. Nosta teräskulho hiljaa poreilevan vesihauteen päälle. Kypsennä seosta hauteessa koko ajan pallovatkaimella sekoittaen. Massa saostuu 7-10 minuutissa.

Kypsän seoksen tuntomerkit:
- paksu vaahtokerros seoksen pinnalta häviää
- seos sakenee ja muistuttaa hieman löysää vaniljakiisseliä
- seos on väriltään luonnonvalkoista.

4. Jäähdytä valmis seos täysin kylmäksi kylmävesihauteessa tai jääkaapissa. Sekoita kylmään massaan valitsemasi makuaine. Makuaine ei saa olla kovin vesipitoista. Hedelmäpaloja tai kokonaisia marjoja käytettäessä lisää ne vasta aivan jäätymisen loppuvaiheessa jäätelökoneeseen.
5. Kaada maustettu ja kylmä massa jäätelökoneeseen. Perusohjeen määrä jäätyy koneessa noin 25-30 minuutissa. Alkoholi makuaineessa pidentää jäätymisaikaa noin 5 minuuttia.
6. Nostele jäätelö koneen kulhosta rasiaan ja jäädytä loppuun pakastimessa.

VANILJAJÄÄTELÖ

Arvaa, miksi tämä hakkaa kaupan vaniljajäätelön? Tässä on aitoa vaniljaa, ei esimerkiksi lahosta kuusesta tehtyä keinotekoista vanilliinia, jota kaupan jäätelöt etupäässä sisältävät.

1 annos perusohjetta
1 vaniljatanko

Halkaise vaniljatanko ja kaavi veitsenkärjellä tangon sisällä olevat siemenet perusohjetta varten kuumennettavaan kermaan. Kiehauta myös itse vaniljatanko kermassa. Poista tanko kiehautetusta kermasta ja jatka massan valmistamista perusohjeen mukaisesti.
Huuhtele vaniljatanko ja säilö muovirasiaan sokerin kanssa. Vaniljan maku imeytyy sokeriin. Tangon voi käyttää maidon ja kerman maustamiseen vielä muutaman kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti