perjantai 2. marraskuuta 2012

Tofu-sienirisottoa, avokado-tomaattisalsaa ja sitruunakiisseliä

TOFU-SIENIRISOTTO

2 rkl oliiviöljyä
25 g voita
1 salottisipuli hienonnettuna
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
325 g risottoriisiä
hyppysellinen sahramia tai kurkumaa, jos haluat
hieman suolaa ja vastajauhettua mustapippuria 4 rkl kuivaa valkoviiniä (ja vähän enemmän kokkausmaisteluun sekä ruokailuun)
7,5 dl- 1 l kasvislientä
450 g tuoreita sieniä tai pari kourallista kuivattuja
paketillinen haluamasi makuista tofua
1,25 dl parmesaania raastettuna

Sulata voi ja öljy suuressa paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota pari minuuttia. Lisää riisi, sahrami tai kurkuma ja hieman suolaa ja pippuria. Sekoita riisi voi-öljyseokseen. Lisää viini, sekoita ja lisää lientä sen verran, että risotto on kosteaa, mutta ei ui. Sekoita usein, sillä risotto tykkää siitä, että sitä sekoitetaan. Pidä riisi koko ajan hieman kosteana lientä lisäämällä. Riippuu käyttämäsi riisin keittoajasta, kuinka kauan risotto kypsyy, mutta minun riisiäni kypsennettiin pakkauksen mukaan 18 minuuttia. Tein niin, että kypsensin riisiä kymmenen minuuttia, sitten lisäsin kuivatut suppilovahverot uuden nestelisäyksen yhteydessä. Kun risotto on melkein kypsää, lisää tofukuutiot joukkoon. Kun risotto on kypsää, lisää parmesaani ja sekoita. Maista.

AVOKADO-TOMAATTISALSA

Mietin, mihin käyttäisin guacamolesta jääneet avokadot sekä pöydällä nököttävän korianterin. Silloin muistin tämän reseptin, josta muistan pitäneeni. En ollut väärässä. Minulla on tästä reseptistä myös sellainen muisto, että mieheni kysyi, oliko tämä ruoka käynyt tiskivedessä, koska maistui niin kummalliselta. Hän ei ilmeisesti ollut ennen maistanut korianteria. Noh, tällä kertaa tein viisaasti ja en tarjonnut salsaa muulle perheelle. Minulle siitä riittää vielä huomiseksikin.

2 avokadoa
2 tomaattia
2 rkl sitruunamehua
1 pieni uusi sipuli varsineen tai esimerkiksi salottisipuli
n. 1/2 dl tuoretta korianteria hienonnettuna 1/2 tl suolaa

Halkaise avokadot. Poista kivet. Kuutioi hedelmäliha ja purista päälle sitruunamehua tummumisen ehkäisemiseksi. Tee tomaatteihin syvä ristiviilto ja purista siemenet ja neste pois. Poista kanta samalla. Kuutioi tomaatin malto. Hienonna sipuli varsineen sekä tuore korianteri. Yhdistä kaikki salsan raaka-aineet ja mausta suolalla.

SITRUUNAKIISSELI

1 litra vettä
2 munaa
2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
3-4 sitruunan mehu

Mittaa kattilaan kaikki muut aineet paitsi sitruunamehu. Sekoita hyvin. Kuumenna seosta koko ajan hyvin sekoittaen, kunnes kiisseli kiehahtaa. Älä keitä. Lisää sitruunamehu. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan ja anna jäähtyä. Pehmennä makua halutessasi kermavaahdolla.

2 kommenttia:

  1. Nyt menee ihan hermo. Blogitekstin kirjoitustilassa on vaikka millaiset välit reseptien ja ainesosaluettelojen välissä, mutta täällä ne ovat yhdessä pötkössä. En ymmärrä enkä jaksa nyt enää yrittääkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt jaksoin ja sain välit kännykällä. Läppärillä en onnistunut. Kuvienkin lisäilyyn olisi tätä kautta ihan oma painikkeensa, mutta läppärin näytöllä se tai edes mitkään tekstinkäsittelytoiminnot eivät näy.

      Poista