perjantai 2. marraskuuta 2012

Kokkailu käy kuntoilusta

Olen kokannut tänään seuraavaa: 1. sämpylöitä 2. vaniljajäätelöä (nautittavaksi lättyjen ja mansikoiden kanssa joskus lähitulevaisuudessa) 3. avokado-tomaattisalsaa 4. tofu-suppilovahverorisottoa 5. sitruunakiisseliä 6. jauhelihamurekekääryleitä ja 7. perunamuusia Aion vielä tehdä kuntosaliharjoituksen päätteeksi ananassmoothien ikään kuin palautusjuomaksi. Olen lopettanut heraproteiinijauheen tankkaamisen treenien jälkeen (lue Kyrö-teksti), mutta hyvähän se olisi jotakin proteiinipitoista saada lihaskuntotreenin tai juoksulenkin jälkeen. Minä kun en palaudu jauhelihakastikkeella, koska toimin pelkällä kasvisruokavaliolla.

Tänään oli lähtenyt jo se puoli kiloa, jonka eräpäivä oli maanantaina. Nyt on haasteena pitää se poissa maanantaihin asti, jolloin on ratkaiseva punnitus. Hulluhan olen, kun tuijotan noin päiväpainoihin, mutta jotenkin tätä on koko ajan kontrolloitava. Olen näköjään syönyt aika kevyesti ja keittolinjalla, koskapa tämänpäiväinen risotto-salsa-sämpylä-sitruunakiisseliateria tuntui aika raskaalta. Sallittakoon se silti, sillä olen syönyt koko ajan aika terveellisesti.

Kun olin lokakuulaihiksella, teki mieli koko ajan erilaisia juttuja, esimerkiksi karibialaista eli eksoottista ruokaa ja toisaalta sitten intialaista eli mausteista ruokaa. Niitä toki tekee mieli vieläkin, varsinkin jos uppoudun tutkailemaan uutta intialaista kasviskeittokirjaani, mutta nyt tänään mielitekoni ovat aika suomalaisia. Tämä on ikään kuin muodikasta homingia eli kotoilua ruoan muodossa. Haluaisin esimerkiksi kokeilla, mihin vihannesmurekkeeseen sopisi täytteeksi luumu, tiedättehän ne klassikkomurekerulllat, joissa on kuivattua luumua täytteenä, joka tietenkin siitä uunissa vetreytyy vähemmän kuivaksi. Tahtoisin tehdä sen ruoan kasvisversiota ja tarjota sitä samettisen perunamuusin kanssa ja syödä jälkiruoaksi jotain kotoista kiisseliä. Selvää homingia siis. Villasukat vain jalkaan ja käsitöitä tekemään ruoan päätteeksi. Siis kunhan siihen asti pääsen.

Tämänpäiväinen risotto, jonka tein suppiksista ja tofusta, sai innoituksensa pikkujouluista Oluthuone Esplanadissa, jossa söin tätä annosta. Minun versioni ei nyt ole kermainen, sillä tahdoin ensin oppia tekemään ihan perusrisoton. Minun versioni ei välttämättä ole myöskään aivan täsmälleen klassikkorisotto, vaan yhdistelin siihen kaikkien käsiin saamieni risotto-ohjeiden parhaat palat. Kirjoitan reseptin tänne seuraavaksi yhdessä muutaman muun reseptin kanssa. Yritän suunnitella tänne reseptit ikään kuin menukokonaisuuksiksi, jotka voi toteuttaa yhdellä aterialla kaikki tai sitten erikseenkin. Pidän kovasti menujen suunnittelusta. Ihan niin paljon aikaa minulla ei tällä hetkellä ole, että voisin suunnitella ja toteuttaa alku-, pää- ja jälkiruoat, mutta suunnittelen kuitenkin pääruoan ja sille lisukkeet ja jälkiruoan.

Yritän vertailla tuotteita kaupassa ja ostaa sellaista, jossa on vähiten lisäaineita. Erikoista oli, että eräässä luomuvehnäjauhossa oli jauhonparannetta, oliko se E300 vai E330. Miten niin luomua? Tutkin asiaa, ja löysin kuin löysinkin sekä vehnäjauhon, täysjyvävehnäjauhon ja ruisjauhon, joissa oli pelkkää vehnää ja ruista. Hinnassa ei ollut suurta eroa.

Miksi niin paljon hälyä jauhoista? Ajattelin kotoilla huomenna ja leipoa elämäni toisen lettipullapitkon ja karjalanpiirakoita. Aion, vaikka olenkin väsy tämän päivän kokkailuista. Viuhdilla on kilpailut sunnuntaina, ja karjalanpiirakat ovat hyvää ja täyttävää matkaevästä.

1 kommentti:

  1. Ps. Tuskastuin eilen, kun yritin liittää tänne reseptien kaveriksi kuvia tekemistäni ruoista. En onnistunut ollenkaan. Kuvat pitäisi kai jotenkin pienentää/pakata. En osaa! Jos joku osaa auttaa, voisiko tehdä sen? Kiitollisena otan avun vastaan.

    VastaaPoista